САЩ може да изпрати съветници срещу "Ислямска държава"

13100
САЩ може да изпрати съветници срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Американски висш военен офицер каза, че има вероятност американските военни съветници на иракските сили да бъдат изпратени на бойни мисии срещи екстремистите от групировката "Ислямска държава" (ИД).

"Ще бъда ясен, ако се стигне до момент, в който нашите съветници ще трябва да се присъединят към иракските сили в нападенията срещу обекти на ИД, ще препоръчам това на президента", каза ген. Мартин Демпси, председател на Обединената комисия на началник-щабовете, предаде БГНЕС.

Почти 300 американски съветници работят със силите на иракското правителство в момента срещу ИД. В следващите няколко дни се очаква да бъдат изпратени още 300 съветници.

"Съветниците имат до голяма степен консултантска роля и няма план в момента тя да влизат в битка. В момента не виждам необходимост от това", каза Демпси. Той добави, че ако обстоятелствата се променят и ако иракските сили планират "изключително сложна" операция, тогава може да се наложи "предоставянето на консултации по време на битка", когато съветниците ще излязат на фронта заедно с иракските им колеги.

Стратегията на Обама срещу ИД се състои в изпращането на американски въздушни сили, наред с обучение и въоръжение на иракските правителствени войски и силите на сирийската опозиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка