САЩ се стремят към постоянно присъствие в Черно море

5262
САЩ се стремят към постоянно присъствие в Черно море
Снимка: Getty Images / Guliver

Военно-морските сили на САЩ се стараят да съхранят почти постоянно присъствие в Черно море, заяви американският вицеадмирал Джеймс Фого, предаде БГНЕС.

"Съединените щати се стремят към почти постоянно присъствие в Черно море, възползвайки се от правилото за свобода на мореплаването в международни води", заяви адмиралът, командващ 6-и флот от ВМС на САЩ.

Фого предлага и изработването на черноморски "кодекс на поведение" на военните моряци от различни страни, какъвто кодекс действа и в Тихия океан. "Това ще бъде джентълменско съглашение, позволяващо повишаване на сигурността и укрепване на доверието между военните флотилии".

Адмиралът коментира и съвместните военни учения Sea Breeze. "Ученията са добра възможност за тренировки с нашите партньори по земя, въздух и море. Те се провеждат в геополитическа ситуация, отличаваща от минали години. Напрежението в момента се дължи както на конфликта в Украйна, така и на влошените отношения с Русия".

Съвместните военно-морски учения Sea Breeze започнаха в понеделник в акваторията на Украйна. В тях участват 2500 военнослужещи от 11 страни - 8 от НАТО плюс Украйна, Молдова и Швеция. Маневрите са най-мащабните в Черно море досега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com