САЩ ще засилят борбата срещу ИД в Сирия

5848
САЩ ще засилят борбата срещу ИД в Сирия
Снимка: Gettyimages

Американският президент Барак Обама заяви, че международната коалиция, водена от САЩ е решена да засили борбата си с радикалната групировка "Ислямска държава" в Сирия и подчерта, че тази борба срещу ислямистите ще е дълга.

"Ние ще засилим нашите усилия срещу базите на ИД в Сирия, каза Обама в изявление в Пентагона. Ще продължим да насочваме нашите въздушни удари срещу петролни и газови съоръжения, които финансират техните операции. Ще се целим срещу водачите и инфраструктури на ИД в Сирия", добави той.

Водената от САЩ международна коалиция, през последните дни извършваше безпрецедентни въздушни удари срещу Рака - център на действията на ИД в Сирия, като целта на удалите бе унищожаване на инфраструктури, използвани от ислямистите. При операциите бяха убити над 30 души, според данни на Сирийската обсерватория за човешки права. Според американския министър на отбраната Аштън Картър американските бомбардировки са имали за цел най-вече да осигурят напредване на кюрдските сили.

"През последната година, ние видяхме, че с ефективен партньор на място, ИД може да бъде отблъсната", каза Обама, имайки предвид Тикрит, който бе отвоюван от ИД в края на март. "Няма да е бързо, това е дългосрочна кампания", заяви той като добави, че очаква победи, но и спадове в борбата срещу радикалните ислямисти. "Слабостите на ИД са реални, джихадистите не разполагат с въздушни сили, нямат подкрепата на нито една държава и жестокостта им предизвиква истинска омраза сред населението на районите, които контролират", подчерта Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com