Семейството на Фоули било предуредено, че той ще бъде убит

29260
Семейството на Фоули било предуредено, че той ще бъде убит
Снимка: Getty Images / Guliver

След началото на американските удари в Ирак джихадистите са предупредили семейството на журналиста Джеймс Фоули, че той ще бъде убит, съобщи днес един от работодателите му, цитиран от Франс прес. Филип Балбони, генерален директор на информационния сайт GlobalPost, за който Фоули работел в Либия,а после в Сирия (където бе отвлечен през 2012 г.), каза, че похитителите били във връзка със семейството и със самия Балбони в седмиците преди журналистът да бъде екзекутиран от джихадистите.

Светът е ужасен от екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама, който призова международната общност към съвместни усилия за унищожаване на „тумора” на джихадистката заплаха в Ирак и Сирия. Призивът дойде след като групата „Ислямска държава” публикува видео с екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули.

Обама: Американските удари в Ирак ще продължат

Американският президент Барак Обама заяви, че американските въздушни удари са разбили обсадата на иракската планина Синджар, приютява...

„Трябва да направим общо усилие, за да извадим този тумор, така че да не се разпространи. Трябва да има категорично отхвърляне на този тип нихилистични идеологии”, отбеляза още Обама. Той заяви, че джихадистката група „Ислямска държава” не говори от името на никоя религия. Президентът осъди действията на групата, като заяви, че никоя вяра не учи хората да убиват невинни жертви, както прави „Ислямска държава”.

„Подобни хора в крайна сметка се провалят”, защото бъдещето е за тези, които градят, а не рушат, заяви още Обама.

От своя страна ръководителят на международната полицейска организация Интерпол осъди обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоли и призова за международен отговор на заплахата, която представляват ислямистките екстремисти. „Варварското убийство на Джеймс Фоули от групировката Ислямистка държава подчертава дълбочинната на нейната поквара, докато провежда терористична кампания в Сирия и Ирак”, каза директорът на Интерпол Роналд Ноубъл. Той призова света да помни невинните хора, държани в плен от „кръвожадни терористи, които не познават нито състрадание, нито милост”. Предвид че екзекуторът изглежда е британец, Ноубъл призова за международен отговор на терористичната заплаха, която представляват радикализираните бойци, пътуващи до зоните на конфликти в Близкия изток.

Британският премиер заяви в сряда вечерта, че идеята, че палачът на американския журналист Джеймс Фоли е британски поданик, изглежда все по-достоверна.

„Все още не сме идентифицирали човека, който е отговорен за този акт, но доколкото можем да преценим, изглежда все по-вероятно да става дума за британски гражданин”, посочи Камерън след една от кризисните срещи, които се проведоха през деня след разпространяването на видеото с обезглавяването на журналиста.

Обама е впримчен в иракския конфликт

Като позволи извършването на въздушни удари в Ирак и призна, че няма точен план за действие, президентът на САЩ Барак Обама позволи да...

По-рано британският външен министър Филип Хамънфд каза: „Това е чудовищно видео, което свидетелства за поредното престъпление на организацията „Ислямска държава”. Той посочи, че от записа става ясно, че екзекуторът вероятно е британец, но за окончателни изводи ще са нужни допълнителни проверки.

„Отдавна предупреждаваме, че на територията на Сирия, а сега и в Ирак, се намират значителен брой британци”, отбеляза министърът. „Именно затова всичко, което се случва в тези страни, представлява пряка заплаха и за нас, тъй като придобилите опит в боевете терористи може да се завърнат у дома във Великобритания”, добави Хамънд. Британските медии отбелязват, че на видеозаписа на екзекуцията на Фоули неговият палач говори с акцент, характерен за предградията на Лондон.
Германия от своя страна изрази готовност да изпрати оръжия, за да подкрепи иракските кюрди в битката им срещу „Ислямска държава”. Това съобщи външният министър на Германия Франк-Валтер Щаймайер. След като други европейски държави заявиха, че ще изпратят оръжие, „ние сме готови да направим същото”, каза Щайнмайер на съвместна пресконференция с министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Междувременно стана ясно, че американските спецчасти неуспешно са се опитали да спасят няколко американци, държани за заложници в Сирия от ислямистки екстремисти, съобщи министерството на отбраната на САЩ. Според някои информации, сред тези заложници е бил и журналистът на свободна практика Джеймс Фоли, чието обезглавяване бе показано във видеозапис, разпространен във вторник. Пентагонът не даде подробности за операцията, като отказа да уточни кога и къде точно в Сирия е била проведена тя или колко американски военнослужещи са участвали в нея.
The Washington Post, The Associated Press и други медии съобщават, че операцията е била проведена по-рано това лято.

„САЩ наскоро опитаха спасителна операция за освобождаването на няколко американски заложници, държани в Сирия от „Ислямска държава Ирак и Левант”. Тази операция включваше въздушни и наземни компоненти и бе фокусирана върху конкретна група похитители в рамките на групировката”, се казва в изявлението и се добавя: „За съжаление, мисията не бе успешна, тъй като заложниците не бяха на мястото на операцията”.

Източници от Белия дом казаха пред The New York Times, че командоси от спецчастите са си разменили огън с екстремистите и един американец е бил леко ранен, когато американски самолет е попаднал под обстрел.
В същото време американски високопоставен източник каза пред AFP, че Съединените щати разглеждат възможността за изпращане на допълнителен военен контингент в Ирак за подсилване на охраната на техните ведомства, намиращи се в страната.

Обама поздрави Ердоган за победата на президентските избори

Американският президент Барак Обама поздрави Реджеп Ердоган за победата му на президентските избори. Обама е посочил, че Ердоган има "...

„В момента разглеждаме възможността за изпращането на 300 човека”, заяви източникът. Той допълни, че инициатор на този въпрос е бил Държавният департамент. Окончателното решение още не е взето от Пентагона, каза още източникът.




Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка