Сондажите за нефт и газ в САЩ предизвикват земетресения

7436
Сондажите за нефт и газ в САЩ предизвикват земетресения
Снимка: Getty Images / Guliver

Учените са по-убедени отвсякога, че сондирането за нефт и газ предизвиква стотици земетресения в САЩ, като доказателствата се увеличават с всяко ново изследване, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Дарик.

Досега тези земетресения са предимно слаби и щетите от тях са малки - напукана мазилка, паднали тухли и скъсани нерви. Сеизмолозите обаче предупреждават, че трусовете могат значително да засилят риска от по-големи и по-опасни земетресения.

Двама заложници на "Ал Кайда" загинали при американска операция срещу групировката

САЩ са убили двама заложници на „Ал Кайда” при контратерористична операция през януари в район около границата между Афган...

Потенциалът за предизвикани от човека земетресения "е важно и основателно притеснение, което трябва да се вземе много насериозно от законодателите и индустрията" - каза Джейсън Бордоф от Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет. Според него рискът може да бъде намален, като операциите бъдат контролирани по-строго и като бъдат наложени по-строги стандарти. Важно е също отпадъчната вода от сондажите да бъде рециклирана, а не инжектирана под земята.

Вчера Американският геоложки институт издаде първите подробни карти, идентифициращи над 10 района в централните и източни части на САЩ, разтървани от земетресения, които според специалистите са предизвикани от сондиране. Свързаният с тях доклад твърди, че предизвиканите от човека земетресения се увеличават.

Учените обясняват увеличаването на земетресенията главно с инжектирането на отпадъчната вода под земята, което може да активира спящи разломи. Само няколко труса са свързани с фракинга, при който по-големи количества вода, пясък и химикали се впръскват в скални формации.

От 2009 г. земетресенията рязко се увеличиха в стабилни дотогава райони в САЩ, като Алабама, Арканзас, Колорадо, Канзас, Ню Мексико, Охайо, Оклахома и Тексас.

САЩ готови с контраоферта за гръцкия газопровод

Американският държавен секретар Джон Кери е казал на гръцкия външен министър Никос Коциас, че САЩ са готови да направят контраоферта ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка