Светът е на кръстопът

9950
Светът е на кръстопът

Днес експерти от цял свят започнаха в Париж най-големия научен форум за климата, припомняйки на държавите, че още не е твърде късно да овладеят глобалното затопляне.

Пет месеца преди конференцията в Париж, която ще събере под егидата на ООН представители на 195 държави, ангажирани да търсят споразумение за овладяване на климатичните промени, през тази седмица около 2000 учени ще споделят работата си в търсене на „решения“ за овладяване на започналото вече затопляне. „Светът се намира на важен кръстопът. А тази конференция не можеше да се случи в по-добро време“, се казва в изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, което бе прочетено в негово отсъствие.

Г-7 запазва санкциите срещу Русия и се фокусира върху климатичните промени

Страните от Г-7 ще прилагат санкциите си срещу Русия, докато нарушенията на примирието в Украйна продължават. Освен това, наказателните...

Експертната група по климата Giec, която през 2014 година публикува последния синтез на световните проучвания, показа, че „температурата на земната и океанската повърхност се е увеличила в световен мащаб с близо 1 градус, а в някои части на Африка, Азия, Северна Америка и Южна Америка ръстът достига 2,5 градуса“, припомни Бан Ки-мун.

Според Giec увеличаването на температурата може да достигне 5-6 градуса по Целзий, ако не бъде направено нещо. Ясно е, че ангажиментите за намаляване на газовете с парников ефект, които бяха заявени от държавите от март насам, не са достатъчни, за да задържим затоплянето до +2 градуса. Изключително важно е да подобрим финансирането, доверието, познанията и технологиите, добави той.

Очакваните в Париж експерти са от различни области – медицина, физика, география, политически науки. „Конференцията ще стъпи на резултатите на Giec, но има възможност и за още една крачка – да поставим това знание в перспективата на бъдещето и да го използваме в търсенето на решения“, казва климатологът Ерве льо Трьо – председател на Организационния комитет на конференцията. „Все още можем да променим хода на събитията и да намалим климатичните промени, но времето изтича“, предупреди от своя страна генералният секретар на Световната метеорологична организация Мишел Жаро, като отбеляза, че „хората, които взимат решения, могат да разчитат на научната информация за още по-рационални решения“.

Общо 160 сесии и панели ще бъдат организирани в ЮНЕСКО и в университетския кампус Жусийо в Париж. Международната общност си постави за цел на ограничи до 2 градуса по Целзий затоплянето, което е предизвикано от емисиите на газ с парников ефект. Ако целта не бъде изпълнена, учените предричат тежки и необратими последствия.

Земетресението в Непал е предизвикало лека глобална промяна

Скоростта на въртене на Земята около остта ѝ се е забавила, макар и само със стотни, след разрушителното земетресение в Непал. Това зая...

Le Vif

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com