Учени: Светът може да бъде унищожен от вулканично изригване

21258
Учени: Светът може да бъде унищожен от вулканично изригване

Светът е неподготвен за мощно вулканично изригване, което би могло да отнеме живота на милиони хора и да разруши голяма част от модерното общество, предупреждава екип от водещи учени, пише MailOnline.

В нов доклад, разглеждащ рисковете, идващи от природни бедствия, експерти от Европейската научна фондация заключават, че силни вулканични изригвания носят най-голям риск за оцеляването на човечеството. Те са изчислили, че до края на столетието съществува вероятност между 5 и 10 процента за изригване, което ще е достатъчно мощно, за да причини масово унищожение, тъй като ще промени климата и ще замърси атмосферата. Такова изригване би било с мащаби като на това на стратовулкана Тамбора на остров Сумбава в Индонезия през 1815 година, което причини смъртта на около 100 хиляди души. Облакът от пепел, изхвърлен при експлозията, достигна на над 43 километра в атмосферата, предизвиквайки температурни промени, които доведоха до глад и епидемии. Лятото след изригването на Тамбора е известно като “годината без лято”.

Отминалата зима била най-топлата в историята

Зимата през 2014-2015 г. е била най-топлата в историята. Това показват данни на организацията National Oceanic and Atmospheric Administ...

Учените предупреждават, че заради нарастващия брой на населението и увеличаващата се зависимост от глобалните пътувания ефектът от подобно изригване би бил много по-тежък.

Изследователите смятат, че човечеството трябва да се подготви за международна реакция при такива бедствия.

Представеният на конференция на Европейския геоложски съюз във Виена доклад разглежда и други геоложски опасности като земетресения, суши, астероидни сблъсъци, наводнения, цунами, урагани, лавини и горски пожари. В документа се посочва, че екстремните земетресения и цунами са по-често явление през последните 2000 години. Много по-сериозен е обаче рискът от мощни вулканични изригвания, изтъква научният екип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com