Учени определиха Мексико като родината на лютата чушка

30275
Учени определиха Мексико като родината на лютата чушка

Американски учени определиха Централно Източно Мексико за родина на лютата чушка, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Досега се знаеше, че тази подправка се е появила някъде около 7 500 години пр. Хр. в Южна Америка. Но сега екипът на д-р Пол Гептс от Калифорнийския университет успя да локализира с голяма точност къде за пръв път е бил отгледан лютият пипер - в тясната ивица между мексиканските градове Пуебла и Веракрус и отчасти в провинция Оаксака. Този регион се намира много по на юг, отколкото специалистите считаха за родното място на този зеленчук.

Мексико се опъва и не иска да даде Ел Чапо на САЩ

Най-известният наркобарон в света – Хоакин Ел Чапо Гузман, ще бъде съден в Мексико, а не в САЩ. Мексиканските власти вече са му п...

Екипът на д-р Гептс използвал генетични, археологични, екологични и лингвистични данни, за да стигне до своето заключение.

Но какво е накарало сериозни учени да се занимават с такъв проблем, какъвто би могъл да бъде родното място на лютата чушка.

Според д-р Гептс откритието на екипа ще позволи разработването на по-добри генно-консервационни програми и за по-успешното селектиране на най-добрите образци на лютия пипер.

"Нашето е първото научно изследване, което с точност посочва кога, къде и от кого е била за пръв път култивирана лютата чушка. Чрез него ние ще можем по-добре да проследим генетичната еволюция на това растение, както и първите стъпки на земеделието."

Мексико официално потвърди за ареста на Ел Чапо

Вчерашните твърдения на медиите се оказаха верни - мексиканските власти са арестували Хоакин "Ел Чапо" Гусман (на снимката), най-търсен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com