"Уикилийкс" доказа подслушване в Бразилия от САЩ, в Хага казват "не" на полицейско насилие

9202
"Уикилийкс" доказа подслушване в Бразилия от САЩ, в Хага казват "не" на полицейско насилие
Снимка: Gettyimages

Уебсайтът "Уикилийкс" изнесе доказателства, че американската Агенция за национална сигурност рутинно е следяла бразилски висши държавни служители, предаде БГНЕС.

Сайтът, основан от Джулиан Асандж, публикува 29 телефонни номера на работещи в сферата на банкирането, финансите и икономиката, които са били подслушвани от Вашингтон. Следенето е започнало през 2011 или по-рано, а сред целите му са били асистентите на президентката Дилма Русеф, секретарите й, шефът на кабинета и дори телефоните в президентския й самолет, твърдят от "Уикилийкс".

Разкритията идват дни след като Дилма Русеф проведе отлаганото си в продължение на две години посещение в САЩ. През 2013 г. тя едностранно отмени планираната си в Америка визита, след като Едуард Сноудън разпространи документи, показващи, че АНС я е шпионирала. Миналата седмица Русеф коментира, че "Някои неща са се променили. Вярвам на президента Обама".

Междувременно стотици души се появиха на "тих поход" в Хага в продължаващите протести срещу полицейското насилие в Холандия.

Много от демонстрантите носеха тениски с надпис "Справедливост за Мич" и положиха цветя на мястото, където 42-годишният Мич Енрикез бе арестуван миналата събота и по-късно загина в ръцете на полицията. Резултатите от аутопсията показаха, че става въпрос за задушаване, а властите обявиха, че то е било резултат от "полицейска интервенция". Петима полицаи са отстранени от работа, докато тече разследването.

Протестите продължават вече седмица, като над 200 души бяха арестувани в последните дни. Въпреки призивите за мирен протест от семейството на загиналия, част от демонстрантите нападнаха полицията преди дни.

"Шпигел" се оплаква, че АНС следи дейността му

Германското списание "Шпигел" твърди, че дейността му се следи от американските спецслужби. Откровенията от Уикилийкс, публикувани по-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com