В САЩ разработват "безопасни ГМО"

30755
В САЩ разработват "безопасни ГМО"
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски учени обявиха, че са направили първата стъпка към създаване на “по-безопасни” генетично модифицирани организми (ГМО), които не биха могли да разпространят гените си в природата, пише BBC News.

Изследователите са пренаписали генетичния код на бактерия, така че тя да може да използва само синтетични вещества, за да се развива. Това означава, че генетично модифицираната бактерия би загинала извън лабораторията. Проучването е насочено към създаване на нова генерация ГМО, посочват специалистите от Харвардския и Йейлския университети.

"Сложиха каишка" на генно модифицирани организми

Два екипа от американски учени отбелязват съществено постижение в създаването на по-безопасни генно модифицирани организми (ГМО). Специ...

Генетично модифицирани организми се използват в Европа, САЩ и Китай за производство на лекарства и горива в специални изолирани помещения. Целта на учените е разработването на механизъм, предотвратяващ разпространението им извън тези помещения. “Създадохме организми, които се нуждаят от синтетични амино киселини, за да съществуват”, казва проф. Фарен Исаакс от Йейл. По думите му следващото предизвикателство е да се промени генетичния код на други форми на живот.

ГМО имат множество практически приложения, сред които производство на лекарства и горива, както и отстраняване на замърсители от заразени райони. Важно е обаче да се прилагат стриктни мерки за недопускане на разпространението им в дивата природа. “Това изследване поставя основите на по-безопасни ГМО, които са изолирани от естествените екосистеми чрез зависимостта им от синтетични метаболити”, отбелязва проф. Джордж Чърч от Харвард, който ръководи друг подобен научен проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com