Ваксината срещу еболата трябва да е готова до 2015 г.

24051
Ваксината срещу еболата трябва да е готова до 2015 г.

Клиничните тестове на ваксина срещу вируса Ебола може да започнат следващия месец, а ваксината да бъде достъпна за употреба до 2015 г., предаде БГНЕС.

Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline е разработила превантивна ваксина, която предстои да бъде тествана в лабораторни условия.

"Планираме през септември да започнем клинични тестове първо в САЩ и разбира се в африканските държави", каза Жан-Мари Окуо Бел, отговорник за ваксините и имунизациите в Световната здравна организация (СЗО). "Смятаме, че ако започнем през септември, до края на годината вече трябва да имаме резултати. Поради извънредната ситуация, можем да въведем извънредни мерки и ваксината да бъде достъпна за употреба до 2015 г.", добави той.

В момента няма достъпно лечение или ваксина за вируса Ебола, който причинява силна треска и в най-лошия случай силно кървене, което не може да се спре.

От началото на годината в Африка от болестта са загинали почти 1000 души. Тествани са няколко ваксини и метод на лечение на американската компания Mapp Biopharmaceutical. При маймуните има обещаващи резултати и може да има ефект върху двама американци, заразени с вируса в Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com