Върховният съд на САЩ сезиран и за гей браковете в Калифорния

3956
Върховният съд на САЩ сезиран и за гей браковете в Калифорния

Във Върховния съд на САЩ постъпи молба за преразглеждане на казуса с хомосексуалните бракове в Калифорния. Във висшата съдебна институция вече чакат своето решение през есента няколко молби, засягащи двойките от един и същи пол, предаде БГНЕС.

В поредната молба за преразглеждане, група жалващи се противници на гей браковете в Калифорния иска от Върховния съд да потвърди противоконституционността на съюзите между двама мъже или две жени в този щат. След лятната ваканция Върховният съд ще реши дали да се произнесе за хомосексуалните бракове – тема, която отприщва страстите в навечерието на президентските избори в САЩ, откакто Барак Обама открито се обяви в тяхна полза.

Гей браковете за кратко бяха разрешени в Калифорния през 2008 г., но няколко месеца по-късно чрез референдум бе прието "Предложение 8", според което в конституцията на щата бе записано, че бракът се сключва "между мъж и жена".

Съюзът между двама мъже и две жени не е признат на федерално ниво, но в момента е разрешен в шест от 50 щата и във федералната столица Вашингтон. Той бе валидиран в още два щата, където трябва да бъде гласуван на референдум, за да влезе в действие.

Анализаторите обаче единодушно заявяват, че ако Върховният съд се заеме с този проблем, не трябва да се очаква решение, което легализира гей браковете на национално равнище. Има всички шансове решението да се отнася само за щатите, където тези съюзи са разрешени, включително може би и за Калифорния.

Редактор: Ая Косарова

Шотландия е готова да одобри еднополовите бракове

Днес шотландското правителство обяви намерението си да представи законопроект, който ще разреши сключването на еднополови бракове. По т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com