Заради шистовия газ САЩ може да понесе над 25% поевтиняване на петрола

36026
Заради шистовия газ САЩ може да понесе над 25% поевтиняване на петрола
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Добивът на шистов газ ще остане рентабилен даже и при цена на барел петрол от 57 долара, година по-рано беше необходима по-висока цена – 70 долара. Това сочат изчисленията на анализаторите на IHS, като техните цифри съществено се отличават от тези на руското министерство на енергетиката.

В случай на спад на цените до 80-90 долара за барел много проекти, включително в САЩ, ще работят на загуба, заяви по-рано министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от "Ведомости", предаде БГНЕС.

Шефът на "Роснефт" размаха пръст на Европейския съюз

Въвеждането на санкции срещу руския нефт може да влоши икономическото състояние на европейските рафинерии и да доведе до тяхното закр...

Себестойността на добива на "черното злато" се превърна в главния въпрос за инвеститорите заради понижаването на котировките на петрола. От началото на годината барел петрол марка Брент поевтиня с 22%, WTI (лек суров петрол) – с 16,8%. Днес барел петрол WTI се движи около 80 долара, а барел "Брент" - около 85 долара.

Намаляването на цените не плаши американския петролен сектор. Активността не спада, заяви генералният директор на "Халибъртън" Дейв Лезер. През тази година в САЩ са пробити 18 000 сонди. Целта на "Халибъртън" е да намали себестойността на барела, добави Лезер. Шистовите проекти в САЩ имат голям ресурс за повишаването на ефективността. На същото мнение е и Управлението за енергийна информация.

Настоящото равнище на цените не е устойчиво, смята Лезер. В близко бъдеще цените могат да се върнат в диапазона 90-110 долара, убеден е Новак. Бившият финансов министър Алексей Кудрин прогнозира 80-85 долара в течение на 5 години. Руското правителство допуска, че периодът на ниските цени на петрола ще продължи определено време, но е готово за това, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович. В бюджета за 2015 са заложени 96 долара за барел. В петролния бранш са по-предпазливи. В "Лукойл" изхождат от цени 80-85 долара, заяви вицепрезидентът на компанията Леонид Федун.

Намаляването на цената на петрола с 10 долара съкращава доходите на руския бюджет с 8,5 долара, а приходите от износ на производителите – с 1,5 долара за барел, се казва в доклад на "Сбербанк Инвестмънт Рисърч", но загубите ще бъдат компенсирани от поскъпването на долара със 7 рубли.

"Ислямска държава" може да печели по 800 млн. долара годишно от петрол

Добивът на петрол на групировката "Ислямска държава" (ИД) възлиза на 800 милиона долара на година или два милиона долара на ден, сочат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка