Затишие пред буря

8592
Затишие пред буря
Снимка: Thinkstock

Тази седмица Федералният резерв на САЩ ще проведе среща, посветен на валутната политика. Освен ако събитията не претърпят обрат, институцията вероятно ще изчака още, за да бъде сигурна в доброто развитие на икономиката, преди да увеличи лихвените проценти, които от края на 2008 година са поддържани близо до нулата.

Комисията за валутната политика ще издаде решението си във вторник и ще каже дали икономиката е достатъчно стабилна, за да понесе увеличаване на основната лихва. Решението може да има отражение върху кредитите, които банките са отпуснали на частни лица. Експертите и пазарите обаче, които очакват с нетърпение промяна на валутната политика, вече са сигурни – Федералният резерв няма да промени лихвените проценти по време на срещата. Вероятността за увеличаване на лихвата е нулева, казва Зак Панъл, икономист в „Голдман сакс“, като обобщава мнението на анализаторите. „Управителите на Федералния резерв очакват повече знаци за това, че икономиката е достатъчно силна и че условията на пазара на труда се подобряват достатъчно, за да може инфлацията да достигне до целта от 2%“, казват експертите от „Креди Агрикол“.

Хилари Клинтън отрече да е изпращала имейли със секретна информация от лична поща

Налага се за пореден път Хилари Клинтън – водещият кандидат на демократите за президент на САЩ, да отбива нападки по стар скандал...

Поле на действие

В скорошните си изказвания директорът на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че подкрепя увеличаването на лихвените проценти „в определен момент“ през годината, но бе предпазлива в подробностите. Така банката се опитва да си остави поле за действие и да коригира действията си в зависимост от развитието на най-голямата икономика в света.

Федералният резерв може да е доволен от подобренията на трудовия пазар след най-ниската безработица за последните седем години - 5,3%. Потребителските цени обаче са източник на притеснение. Повлечени от поевтиняването на петрола, те отчетоха много слаб ръст през последните месеци.

Преди бурята

САЩ дават 1 млрд. долара за бизнеса в Африка

Правителството на САЩ, банките и фондовете ще разпределят общо 1 милиард долара за развитие на бизнеса в Африка, обяви американският ...

Най-вероятно членовете на Комисията за валутната политика ще изчакат, за да видят какво ще е състоянието на американската икономика. В четвъртък правителството ще разкрие данните на БВП за второто тримесечие, които трябва да покажат дали застоят в икономическия растеж през първите три месеца е бил временен. Следващата седмица ще бъдат обявени данните за безработицата за юли. Други несигурни величини, които тегнат над решението на Федералния резерв, са например гръцката криза и нестабилността на китайските борси.

„Ситуацията извън страната създава определени рискове за американската икономика“, заяви наскоро Йелън. В този контекст някои призовават директора на резерва да прояви още търпение, преди да пристъпи към действие. Например МВФ призова Федералния резерв да изчака първата половина на 2016 година. По-скоро пък нобеловият лауреат Пол Кругман увери, че американската икономика може да изживее ново „изгубено десетилетие“, ако лихвите бъдат повишени твърде рано. Така например развиващите се страни биха могли да пострадат от повишаването на американските лихвени проценти, които с привличането на търсещите сигурност инвеститори може да предизвикат вълни на финансова нестабилност, припомни наскоро МВФ. Предположенията кога ще бъдат вдигнати лихвите продължават, но срещата тази седмица се очертава като почивка преди големия скок. „Срещата ще бъде като затишие пред буря“, обобщават от „Голдман сакс“.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com