Зет на Осама Бин Ладен влиза доживот в затвора

22447
Зет на Осама Бин Ладен влиза доживот в затвора
Снимка: Getty Images / Guliver

Зетят на Осама Бин Ладен и бивш говорител на "Ал Кайда" Сюлейман Абу Гайт беше осъден в Ню Йорк на доживотен затвор.

48-годишният бивш имам от кувейтски произход, който защити атентатите от 11 септември няколко часа след драмата, беше признат за виновен на 26 март от съдебното жури на нюйоркския съд за заговор за убийство на американци и подкрепа на терористи, предаде БГНЕС.

Преди да разбере присъдата си в залата на федералния съд в Манхатан, Абу Гайт заяви на арабски чрез преводач, че ще се предаде единствено на присъдата на Аллах, като цитира откъси от Корана. "Днес, когато имате намерение да ме погребете жив, вие развързвате ръцете на хиляди мюсюлмани и те ще се присъединят към събирането на свободните мъже", допълни той.

Съдия Люис Каплан подчерта преди да произнесе доживотната присъда, че Абу Гайт никога не е показват ни най-малко угризение или съмнение след атентатите от 11 септември. "Вие продължавате да заплашвате. Това, което направихте, заслужава максималната присъда", допълни съдията.

Сюлейман Абу Гайт беше най-важният представител на "Ал Кайда", съден от американски федерален съд. Именно той, във видео от 12 септември 2001 г., седнал до Осама Бин Ладен и Айман ал-Зауахири, защити атентатите от 11 септември и обеща още атентати.

Той повтори заплахите през октомври 2001 г., като заяви, че "бурята от самолети ще продължи". Неговите адвокати пледираха неуспешно за максимална присъда от 15 години затвор, като изтъкнаха, че в миналото Абу Гайт е прекарал 11 години в затвор в Иран, след като напуснал Афганистан през 2002 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com