Американският помощник-държавен секретар ругае ЕС?

52348
Американският помощник-държавен секретар ругае ЕС?
Снимка: Getty Images / Guliver

Сериозен дипломатически скандал е на път да се разрази между Съединените щати и Европейския съюз, след като американският помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд е поднесла лични извинения за използвани от нея нецензурни думи по адрес на Брюксел, съобщи Нова телевизия.

В популярния сайт YouTube се появи запис на неин телефонен разговор с американския посланик в Украйна, в който Нюланд атакува Евросъюза с най-често използваната ругатня в английския език.

Вашингтон не потвърди автентичността на записа, но и не отрече, че такъв разговор наистина се е състоял. Говорител на Държавния департамент обаче побърза да обвини Русия в подслушването, записването и разпространяването на частен дипломатически разговор.

В записа Нюланд и посланик Джефри Паят обсъждат политическата криза в Украйна и най-изгодното за САЩ развитие на ситуацията. От разговора става ясно, че за Нюланд участие на опозиционния лидер Виталий Кличко в управлението на Украйна не е добра идея. Мнението й се споделя от посланика.

Двамата са единни в подкрепата за друг опозиционер - Арсений Яценюк, който според тях имал нужния икономически и управленски опит, за да оглави бъдещо правителство.

В разговора помощник-държавният секретар споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна.

"Този тип, този Робърт Съри, ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на кризата. Тук тя отправя и обидния коментар по адрес на ЕС, а събеседникът й се съгласява с казаното.

В момента Нюланд е на официално посещение в Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com