Бивш разузнавач номер едно на САЩ: Бяхме глупави, изпуснахме Ал Багдади

10777
Бивш разузнавач номер едно на САЩ: Бяхме глупави, изпуснахме Ал Багдади

Ако САЩ не бяха влезли в Ирак, терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД) не би възникнала, смята бивш военен разузнавач №1 на САЩ. Става въпрос за бившия ръководител на разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ - генерал-лейтенант Майкъл Флин. Мнението си споделя в интервю за германското издание „Шпигел” (Der Spiegel), цитирано от РИА ”Новости” и БГНЕС.

„Това бе огромна грешка. Колкото и жесток да бе Саддам Хюсеин, бе неправилно да бъде унищожен. Същото се отнася и за Кадафи в Либия, която днес е разбита държава. Големият исторически урок е в това, че стратегическото нахлуване в Ирак бе неимоверно лошо решение. Историята не трябва и няма да бъде снизходителна към нас”, казва Флин.

Медийни публикации посочиха сина на Ердоган като купувач на петрола на ИД

Според турски и сирийски медии, цитирани от РИА Новости, родният син на турския лидер Реджеп Ердоган – Билал Ердоган – факт...

От 2004 до 2007 година Майкъл Флин служи в Афганистан и Ирак, където ръководи разузнаването в Съвместното командване на специалните операции на САЩ. Той се занимава и с издирването Абу Мусаб аз Заркауи – лидера на „Ал Кайда” в Ирак и основател на „Ислямска държава”.

Според Флин САЩ винаги са се стремили да унищожават водача, като са разчитали, че неговият наследник ще бъде по-малко успешен. Това бе невярно, признава генералът. На мястото на Бен Ладен и Аз Заркауи дойде „много по-успешният” и „много опасният” Абу Бакр ал Багдади, който издигна регионалният конфликт на равнището на глобална религиозна война.

Флин отбеляза, че САЩ са допуснали грешка, когато са задържали, а след това са освободили Ал Багдади през 2004 година. „Ние бяхме твърде глупави. Тогава не разбирахме с кого си имаме работа”, каза бившият началник на военното разузнаване на САЩ.

„Сега във всяка европейска страна има своя структура (ИД)”, отбелязва Флин. Същото, вероятно, го има и в САЩ, дори и да не можем да го открием засега”.

Германия може да се включи във военна операция в Сирия

До този момент Германия се дистанцираше открито от военната намеса в гражданския конфликт в Сирия – позиция, която по всичко изгл...

Според него за победа над ИД само ударите от въздуха са недостатъчни и е необходима наземна операция. Също е необходимо и конструктивно сътрудничество с Русия. „Русия реши да действа в Сирия по военен път и това кардинално промени ситуацията. Ние повече не можем да говорим, че Русия е лоша и трябва да си ходи. Това няма да стане, нека бъдем реалисти”, каза той.

Флин разкритикува и нежеланието на САЩ да сътрудничат по сирийския въпрос. „Президентът на Франция (Франсоа) Оланд идва във Вашингтон и моли за военна помощ. Като американец смятам това за странно. Ние отдавна трябваше да отидем при него и да му предложим подкрепа”, подчерта Флин. Такава позиция, според него, води до това, че на Оланд се налага да се договаря с Москва, посочва генералът.

Майкъл Флин е известен с демонстриране на различни позиции. След пенсионирането си той критикува и външната политика на Барак Обама. Началникът на разузнаването на министерството на отбраната на САЩ и неговият заместник напуснаха постовете си предсрочно през 2014 година година преди изтичане на мандата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com