Бразилия включи военни в борбата с опасни комари

4161
Бразилия включи военни в борбата с опасни комари
Снимка: Getty Images / Guliver

Федералното правителство на Бразилия изпрати военни подразделения за борба с комарите от вида Aedes aegypti, разпространяващи вируса зика. Това съобщи министърът на здравеопазването Марсел Кастро, предаде БГНЕС.

Той призна, че през последните години усилията са били недостатъчни и затова ситуацията е много рискована. "Сега трябва да се мобилизираме. Става дума не за числа, а за животи. В акцията участват освен военните подразделения и 17 федерални ведомства и вирусолози от САЩ. Ще бъдат създадени два центъра - за управление на извънредни ситуации в областта на здравеопазването и за информиране на населението. Световната здравна организация е информирана за ситуацията в Бразилия".

Комари мутанти ще се борят с маларията

Американски учени въведоха нов вид генномодифицирани комари, способни да противостоят на организмите, предизвикващи малария – едн...

Министерството на здравеопазването на страната официално потвърди, че при заразяване на бременни с вируса зика, у детето се причинява микроцефалия. Това е вроден дефект, при който черепът има значително по-малък размер и се съпровожда с умствена изостаналост, невротични отклонения, смущения на слуха и зрението. По последни данни от началото на годината родените с микроцефалия деца са 1248 - повече от седем пъти повече отколкото за цялата 2014. Комарите Aedes aegypti разпространяват и треска денга и друга опасна болест - чикунгуня, както и рядко, но смъртоносно автоимунно заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com