Джон Кери: Само Обама и Меркел могат да решат за споразумение за отказ от шпионаж

29205
Джон Кери: Само Обама и Меркел могат да решат за споразумение за отказ от шпионаж
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският държавен секретар Джон Кери призна, че отношенията с Германия са преминали през "тежък период" заради скандала с шпионажа от АНС, но споделените приоритети ще продължат да сближават двете страни, предаде БГНЕС.

След разговорите в Берлин с германския си колега Франк Валтер Щайнмайер Кери заяви пред репортери, че САЩ гледат сериозно на гнева на Германия, който беше предизвикан от разкритията, че американското разузнаване е наблюдавало мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел.

"Искам да кажа на германския народ, че не е тайна, че преминаваме през тежък период", заяви Кери. Запитан дали американската администрация ще подпише споразумение за отказ от шпионаж, поискано от Германия след скандала, Кери заяви, че само Меркел и американският президент Барак Обама водят консултации по въпроса.

"Консултациите ще продължат между нашите разузнавателни служби", допълни той. Кери заяви, че САЩ са ангажирани със защитата на личните данни. "Ние напълно споделяме ангажимента да опитаме да преодолеем това по уместен начин", каза още американският държавен секретар.

Кери, който ще присъства на Мюнхенската конференция по сигурността, докато е в Германия, каза още, че САЩ и Германия имат дълга история на страхотно сътрудничество по сложните проблеми като контратероризма, националната сигурност и отбрана, което ще продължи заради споделените интереси.

Кери ще се срещне с Меркел, докато е в Берлин, след което ще замине за Мюнхен, където ще срещне с високопоставени представители украинската опозиция за първи път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com