Хилъри Клинтън официално поиска Белия дом

8941
Хилъри Клинтън официално поиска Белия дом
Снимка: Getty Images/Guliver

Хилъри Клинтън обяви във видео, публикувано на сайта hillaryclinton.com в неделя, кандидатурата си за президентската номинация на Демократическата партия на САЩ. Това е вторият й опит да стане първата жена начело на Съединените щати.

"Аз се кандидатирам за президент", заяви Хилъри Клинтън, бивша първа дама, сенатор и държавен секретар на страната си, с което се потвърди многомесечните очаквания.

Хилари Клинтън цапардосала мъжа си с книга заради изневярата му

Нова книга разкри как е реагирала Хилари Клинтън, когато научила за изневярата на съпруга си - американският президент Бил Клинтън, съ...

Сега тя е на 67 години и към този момент е единственият официален кандидат за предварителните избори при демократите и води, според проучванията, в партията си.

Предварителната надпревара в партията започва в началото на 2016 година от щатите Айова и Ню Хемпшир. Президентските избори в САЩ са същата година през ноември.

Хилъри Клинтън ще стане "отличен президент", заяви по-рано американският държавен глава Барак Обама.

"Мисля, че тя би била отличен президент", каза той. "Тя беше много силен кандидат през 2008 г. Тя беше великолепен привърженик по време на основната част от изборите. Хилъри Клинтън беше прекрасен държавен секретар. И тя е мой приятел", добави Обама.

Конгресът иска личните имейли на Хилари Клинтън

Анкетна комисия в Камарата на представителите на САЩ обяви, че ще изиска по юридически път от Държавния департамент достъп до имейлит...

Клинтън е първият кандидат на демократите за Белия дом. По-рано своите претенции за най-високия пост обявиха републиканците Тед Круз и Рон Пол.

За да се изправят срещу Хилъри Клинтън, още много републиканци ще се борят за номинация, пише АФП. Такъв е Марко Рубио. Той е от кубински произход и може да обяви това в понеделник по време на реч в Маями.

Най-доброто предложение на републиканците обаче изглежда Джеб Буш - друг наследник на американска политическа династия. Бившият губернатор на Флорида не е предприел още официалната стъпка за кандидатурата си, но намеренията му са ясни. Малко преди Хилъри Клинтън да обяви, че тръгва в надпреварата за Белия дом, той публикува в Туитър видео, в което обеща предложения "в следващите седмици и месеци".

"Ние трябва да направим по-добра външна политика от тази на Обама и Клинтън, която отслаби отношенията с нашите съюзници и окуражи нашите врагове," каза 62-годишният Джеб Буш. Неговият брат вече бе президент. Баща му – също. Те са Джордж Буш – младши и старши.

Чуждестранни дарения могат да спънат Хилари по пътя й към президентството

Разкрития за дарения в размер на милиони долари от чуждестранни правителства за фондацията Клинтън, докато Хилари Клинтън е служила кат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com