Кои са най-свободните в религиозно отношение страни?

7435
Кои са най-свободните в религиозно отношение страни?
Снимка: Getty Images/Guliver

Сред 25-те най-населени държави по света, в които е съсредоточено 75 процента от световното население, Бирма, Египет, Индонезия и Русия се явяват тези страни, където нивото на рестрикциите върху вероизповеданието е най-високо.

На другия полюс са Демократична република Конго, Япония, Филипините и Южна Африка – те имат най-ниското ниво на рестрикции по отношение на религиите. Данните са от последното проучване на центъра за изследвания „Пю“, проведено през 2015 г.

Религиозни разяснения на турски - да, провокация е!

Нова тричасова програма на турски език по новото Радио „Кърджали” предизвика бурна реакция от страна на ВМРО. А вчера (18 а...

Седем от най-населените държави са имали слаби правителствени рестрикции по отношение на вероизповеданието през 2013 г. Това са Бразилия, Демократична република Конго, Италия, Япония, Филипините, Южна Африка и Обединеното кралство.

През същата година Южна Африка е била единствената сред 25-те най-населени страни, която се е радвала хем на ниска враждебност между хората, изповядващи различни религии, хем на ниски правителствени рестрикции.

Сред 25-те страни, Турция е единствената, която бележи ръст от цял един пункт през 2013 г. в сравнение с предходната.

Свободата на религията и вярата се изразява в правото на абсолютно всеки един човек да избира, приема, както и променя своята религия или убеждения. Това е едно от основните човешки права и е залегнало в Декларацията върху човешките права на ООН.

Китай предупреди гражданите си да внимават в Турция

Китайските власти предупредиха гражданите на страната за опасност от нападения на антикитайски демонстранти в Турция, предаде БГНЕС. ...

Освен това, правото на свободно вероизповедание е и сред един от 4-те устои (стълба) на демокрацията.

Българските законодателни органи са ограничили правото на религиозна свобода за някои религиозни групи, които са извън православното подразделение, тоест някои секти. Това е записано в раздела за България на годишния доклад на Държавния департамент на Съединените щати за религиозните свободи по света от 2013 г.

Използвани източници: Център за изследвания „Пю“; ООН; Уикипедия; Департамент на САЩ за релииозните свободи по света.

Автор: Теодор Спасов

Шварценегер се изказа остро срещу нов религиозен закон

Актьорът Арнолд Шварценегер се възмути от Закона за възстановяване на религиозните свободи, който влезе в действие на 1 юли в щата Ин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com