Наложиха вечерен час след тежките протести в Балтимор

7592
Наложиха вечерен час след тежките протести в Балтимор

Тежко въоръжени полицаи патрулираха улиците на Балтимор, САЩ след наложен вечер час от 10.00 вечерта до 5.00 сутринта във вторник. Това стана ден след едно от най-тежките граждански неподчинения в Съединените щати от няколко години насам, предаде „Ройтерс”.

В началото на тази седмица Балтимор беше залят от протести след погребението на 25-годишен чернокож американец. Той е починал на 19 април при неизяснени обстоятелства след ареста му по-рано през месеца. По време на задържането му стана ясно, че мъжът е получил наранявания от действията на полицията. Полицаите, които са го задържали, отричат обвиненията, като засега са отстранени от работа.

Майка наби сина си и го изкара от протестите в Балтимор

В социалните мрежи бе разпространено видео, на което е заснето как майка на младо чернокожо момче сериозно налага сина си по време на п...

Хеликоптери и въоръжени полицаи по улиците трябваше да подкрепят спазването на наложения вечерен час. Ограничението  трябва да е в сила през цялата седмица.

Повечето хора спазиха наложената забрана, но въпреки това имаше няколко стотин души, който се противопоставиха на властите. Те се събраха на мястото, което се превърна в център на най-ожесточените размирици в началото на седмицата. Полицията реагира и разпръсна  демонстрантите, използвайки гумени куршуми и лютив газ. Седем души бяха арестувани заедно с трима други, задържани на други места в града.

Миналата година в американския град Фъргюсън имаше аналогични размирици след като полицай уби невъоръжен чернокож младеж. Сегашните демонстрации отново поставиха на дневен ред националния дебат в САЩ за полицейското насилие и расовата принадлежност.

В понеделник в Балтимор бяха разрушени магазини, 19 сгради бяха подпалени, 20 полицаи ранени, като полицията арестува повече от 250 души.

САЩ: Събитията в Балтимор не са расизъм

Белият дом отказва да признае събитията в Балтимор като проява на расизъм. "Всяка ситуация трябва да се разглежда отделно и да се опит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com