Неочаквано ФБР спря натиска върху Apple, имало шанс да разкодира iPhone-а на Фарук

2153
Неочаквано ФБР спря натиска върху Apple, имало шанс да разкодира iPhone-а на Фарук
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандалът между Apple и ФБР заради невъзможността на Федералното бюро за разследване да разкодира iPhone-а на атентатора от Сан Бернардино Саид Фарук придоби неочакван развой. Оказа се, че ФБР е получило информация от трета страна как да разкодира телефона и най-вероятно няма да има нужда Apple да прави специален софтуер, пише The Washington Post.

Днес (22 март) трябваше да се състои изслушването по делото, с което Apple се противопостави на искането ан ФБР да направи специалния софтуер. Компанията на Стив Джобс посочи, че така по недопустим начин властите ще имат възможност да се намесят в правото на лична свобода на обикновените граждани. Изслушването обаче беше отложено по искане на американското министерство на правосъдието. Насрочено е ново заседание – на 5 април.

Програмисти от Apple заплашват с оставка, ако ги накарат да проникват в телефони

Програмистите от Apple предупреждават, че ще спрат да изпълняват задълженията си и дори са готови да подадат оставка, ако ги накарат да...

Според прокурора на Лос Анджелис Ейлийн Декър „трета страна” е показала на ФБР метод, с който да се разкодира iPhone-а на Фарук. Първо обаче трябвало да е сигурно, че няма да има увреждане на данни, ако методът в крайна сметка бъде приложен. Ако това стане възможно, поставя под върпос и какви са възможностите на ФБР да се справи с такива случаи в бъдеще.

Развитието на нещата досега подкрепя тезата на Apple, че ФБР не е проучило всички възможности да се добере до информацията в телефона на Фарук. От ФБР твърдяха, че са направили всичко възможно и затова издействаха съдебна заповед Apple да направи разкодиращ софтуер, но тази заповед беше обжалвана от компанията на Стив Джобс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка