Обама: Русия и Турция да се разберат и да се съсредоточат върху ИД

7524
Обама: Русия и Турция да се разберат и да се съсредоточат върху ИД
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия и Турция да преодолеят дипломатическия разрив по между си и да се съсредоточат върху общия враг „Ислямска държава”. Обама се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Париж, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Дискутирахме как Турция и Русия могат да работят заедно, напрежението между тях да намалее и да намерят дипломатичен път за разрешаване на ситуацията,” заяви американският президент пред журналисти след срещата си с Ердоган. „Имаме общ враг в лицето на „Ислямска държава” и искам да се уверя, че всички сме съсредоточени върху тази заплаха”, допълни Обама.

Заради кризата в отношенията актьорите от "Великолепният век" няма да отидат в Русия

Голяма изложба, посветена на турския сериал "Великолепният век", и посещението в Русия на изпълнителите на главните роли се отлагат за ...

Вчера американският президент се срещна и с руския си колега Владимир Путин, като двамата обсъдиха ситуациите в Сирия и Украйна. Не станаха ясни детайли от разговора, свързани със свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС миналата седмица.

По-късно Путин, отново от Париж, заяви, че Турция е свалила руския военен самолет, за да защити търговията на „Ислямска държава" с петрола.

Ердоган отговори, че ще подаде оставка, ако се докаже, че страната му е купувала нефт от терористите в Сирия.

Двамата президенти не се срещнаха в рамките на международната конференция за климатичните промени Париж, в условията на все по-задълбочаващ се скандал между страните. След свалянето на бомбардировача, за който Турция продължава да твърди, че е навлязъл във въздушното пространство на страната, Русия наложи икономически санкции срещу Анкара, които спират общи проекти и ограничават търговските и туристическите връзки.

НАТО: Турция и Русия да избягват по-нататъшни инциденти

НАТО проведе среща с Русия заради инцидента със свалянето в Сирия на руския бомбардировач Су-24. Това заяви в Брюксел генералният секре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com