Обама: Турция има право да се защитава, Анкара говори за два бомбардировачи-нарушители

10381
Обама: Турция има право да се защитава, Анкара говори за два бомбардировачи-нарушители
Снимка: Getty Images / Guliver

"Турция има право да защитава своята територия и въздушното си пространство". Това заяви американският президент Барак Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с френския си колега Франсоа Оланд.

Обама продължи изявлението си с думите че руснаци и турци трябва да водят активен диалог помежду си, за да се предотврати ескалацията на напрежение.

Обама готви вето на законопроект на републиканците за бежанците

Президентът на САЩ Барак Обама ще наложи вето на законопроект на републиканците за спиране на програма за настаняване на територията на...

"САЩ и Франция са солидарни един с друг в борбата с тероризма. Ние стоим заедно в духа на солидарността”, посочи още Обама.

Той изрази съболезнования на госта си Франсоа Оланд за чудовищните терористични актове в Париж.

"Ние всички сме французи в този момент", каза Обама, обръщайки се към Оланд на френски. „Екстремистката "Ислямска държава" е сериозна заплаха за всички нас. Това не може да бъде толерирано. Тя трябва да бъде унищожена”, заяви лидерът на САЩ.

В отговор на думите му Оланд посочи, че единствената цел на Франция сега трябва да е борба срещу "Ислямска държава".

САЩ и Франция засилват ударите по позиции на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак, като увеличат обема на разузнавателна информация”, допълни френския президент.

Обама хвали Путин за Сирия, САЩ се готви да прати самолетоносач срещу ИД

Американският президент Барак Обама похвали ролята на Русия в преговорите за прекратяване на кризата в Сирия. Той изложи перспективата ...

„Ислямска държава” не може да ни победи на бойното поле и за това се опитва да тероризира дома ни, но тя не може да ни сплаши”, категоричен е лидерът на САЩ.

Той отбеляза, че САЩ, Франция и други страни в миналото са се сблъсквали с подобни заплахи като "фашизма, комунизма, Студената война, но всеки път са успявали да ги преодолеят с обединяване на своите усилия, предава БГНЕС.

Обама призова още европейските авиокомпании да увеличат сътрудничеството в обмена на информация за пътниците, като попречат на терористични бойци да влизат на територията на „нашите страни”.

От своя страна Оланд благодари на САЩ за съпричастността. „На 11 септември 2001 г. всички се чувствахме американци, а на 13 ноември тази година – французи”, каза Оланд, като допълни, че в този момент американците и французите са „рамо до рамо”.

Според него сирийският президент Башар Асад трябва да си отиде. „Не мога да повярвам, че сирийският народ може да се обедини около такъв човек”, заяви той.

Обама показва твърдост: Не на истерията за приемане на сирийски вдовици и сираци

Американският президент Барак Обама се обяви срещу "истерията", която царува в САЩ заради приемане на бежанци от Сирия. Става въпрос за...

Оланд каза още, че двете страни са решили да засилят ударите срещу позиции на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак и допълни, че Франция вече е бомбардирала град Рака, считан за столицата на джихадистите.

Междувременно стана ясно, че турският посланик към ООН Халит Чевик е уведомил писмено генералния секретар на организацията Бан Ки-мун за случилото се тази сутрин на турско-сирийската граница. Според турската версия два самолета са нарушили въздушното пространство на страната.

Те са били предупредени да не го правят 10 пъти за 5 минути. След предупреждението единият самолет е напуснал турското въздушно пространство. По втория самолет е стреляно от турския въздушен патрул, съставен от самолети F-16. Той е катастрофирал на сирийска територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка