Сандърс продължава да дразни Клинтън с победи, но разликата е голяма

2374
Сандърс продължава да дразни Клинтън с победи, но разликата е голяма
Снимка: Getty Images/Guliver

Милиардерът Доналд Тръмп отново затвърди лидерската си позиция в Републиканската партия в надпреварата за номинацията на кандидата президент, докато при демократите продължават зрелищните победи на социалиста Сандърс, макар Хилари Клинтън да остава фаворитка.

Гласуването беше наречено "супервторник-2" заради големия брой делегати, които трябва да бъдат определени от сегашния вот за партийните конгреси на двете партии през юли, които ще номинират техните кандидат президенти. От сегашния вот зависи при кого от кандидатите ще отидат гласовете на 150-те партийни делегати при републиканците и на 179 при демократите.

Сандърс печели като гласове, но делегатите отиват при Клинтън

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс удържа победа на предварителните избори във всички щати, които бяха проведени през почивните дн...

При демократите продължава оспорваната надпревара между сенатора Бърни Сандърс и бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън. Сандърс удържа победа на първичните избори в Мичиган, където се намира Детройт - „автомобилната столица на Америка“. След обработка на 93% от бюлетините, сенаторът има 50% от гласовете, а съперничката му - 48%. Според наблюдателите няма как Клинтън да стопи малката разлика, пише БГНЕС. 

В щата борбата бе за 130 делегати на партийния конгрес, който също ще се проведе през юли, както и за 17 „суперделегати“ – партийни функциноери, които не са зависими от резултатите в сегашните първични избори (или праймъризи). Обикновените делегати се разпределят пропорционално, така че сегашната победа на Сандърс с неголямо откъсване ще доведе до поделяне на половина на делегати от щата.

9-милионният Мичиган се смята за щата на Клинтън, за това и победата на Сандърс е изненадваща. Той обаче провъзгласи щата като „важна арена на борбата“ и неведнъж нападаше Клинтън заради нейните политически възгледи и връзките ѝ с Уолстрийт. Това помогна на Сандърс да пречупи лидерството на Клинтън сред „сините якички“ – работническата класа. Избирателната активност в щата би всички рекорди – пред избирателните урни дойдоха 900 000 избиратели.

В същото време Клинтън спечели първичните избори в щата Мисисипи, където тя изпреварва Сандърс с 67% от гласовете. Победата на Клинтън в този щат бе очаквана. Засега тя все още води убедително в общия брой делегати пред Сандърс.

Видни републиканци се обърнаха срещу Доналд Тръмп

Милиардерът Доналд Тръмп се чувства уверен като лидер сред републиканците, претенденти за поста президент на САЩ. Това вдига на крак ед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com