Шефът на ЦРУ: Няма да разпитваме чрез изтезания

1340
Шефът на ЦРУ: Няма да разпитваме чрез изтезания
Снимка: Getty Images/Guliver

Шефът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че агенцията няма да прибягва към похвати за разпити, които се възприемат като изтезания, дори ако бъдещи президенти настояват за това.

В интервю за телевизия Ен Би Си, което ще бъде излъчено днес, на въпрос дали ЦРУ би използвало симулиране на удавяне (Waterboarding) при разпит на заподозрени в тероризъм, Бренън недвусмислено отговаря: "Абсолютно няма да се съглася офицер на ЦРУ да използва техниката симулиране на удавяне".

ЦРУ забрави взрив в автобус, той направи няколко курса със студенти

Експерти от Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) от отряда К9 забравили в предоставен им от общински власти автобус взрив...

Изказването се появява на фона на противоречиви мнения от водещите републикански кандидати за президент. По-рано тази година Доналд Тръмп и Тед Круз се обявиха за връщане на възможността за използване на изтезанието. Тръмп заяви по време на дебат, че ще прибегне дори до "много по-страшни" тактики, а Круз каза, че не възприема симулирането на удавяне за мъчение и добави, че не би искал да го употребява в голяма степен, но като главнокомандващ би използвал каквото е необходимо, за да защити страната, предаде БНР.

Техниката, възприемана от международното право за мъчение, е била използвана спрямо заподозрени в тероризъм в периода след атентатите от 11 септември 2001 година, но през 2009 г., в началото на мандата си, президентът Барака Обама подписва указ, с който я забранява.

Ю Ес Ей Тудей информират, че ЦРУ са посочили, че са спрели прилагането на метода през 2003 г..

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com