Убиецът от Сан Бернардино получил пари две седмици преди атентата

4533
Убиецът от Сан Бернардино получил пари две седмици преди атентата
Снимка: Getty Images/Guliver

Американецът Саид Фарук, който заедно със съпругата си Тешфин Малик извърши кърваво нападение срещу център за подпомагане на хора с ограничени възможности в град Сан Бернардино, две седмици преди стрелбата е получил голям банков превод. Тази информация показва, че той е имал възможност да закупи "на черно" оръжия и боеприпаси, което подкрепя версията за предварително подготвена акция, съобщава "Фокс нюз", позовавайки се на данни от разследването.

Според информацията на 18 ноември в банковата сметка на Фарук е влязъл превод на стойност 28 500 долара, информира БГНЕС. Това е голяма сума за Фарук, като се има предвид, че заплатата му като инспектор в Управлението по обществено здраве в Калифорния, е била 53 000 долара годишно. На 20 ноември Фарук е изтеглил 10 000 долара от постъпилата сума. До нападението той е извършил още три такива операции с парите - всяка по 5 000 долара. Следствието е установило, че преводът е от банка "Уеббанк" със седалище в щата Юта. Полицията не изключва това да е бил кредит, който Фарук е изтеглил, за да се разплати за двата автомата, които са купени законно в периода 2007-2012 г. Установен е и техният предишен собственик - Енрике Маркес. Той е задържан, за да даде показания.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Калифорния

Бойци на терористичната групировка “Ислямска държава” поеха отговорност за терористичното нападение в Калифорния, при което...

Двамата убийци, които застреляха 14 души миналата седмица в Калифорния, са радикализирани от много време мюсюлмани, които са планирали действията си, каза представител на американската федерална полиция. "Имаме доказателства, че двамата са се упражнявали в стрелба и една от тренировките им е била в дните преди убийствата в Сан Бернардино, уточни помощник-директорът на бюрото на ФБР в Лос Анджелис Дейвид Боудич. Фарук Сайед и съпругата му Ташфин Малик, които президентът Обама нарече терористи, са били и двамата радикализирани и то от доста време, добави Боудич.

ФБР заявява също, че има доказателства за планиране, участие и финансиране на двамата тежковъоръжени стрелци, които извършиха най-тежкото масово убийство на американска земя от 3 години насам. У тях са намерени най-малко 19 заготовки за самоделни взривни устройства. По-рано бе съобщен, че в дома им са били открити повече от 3 000 патрона, 12 самоделни взривни устройства и стотици детайли и инструменти за изработване на такива бомби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com