В Чикаго се проведе протест заради ново убийство на чернокож младеж от полицай

3461
В Чикаго се проведе протест заради ново убийство на чернокож младеж от полицай
Снимка: Getty Images / Guliver

Стотици излязоха във вторник вечерта на протест по улиците на американския град Чикаго (щата Илинойс), след като полицията разпространи видео запис, на който е уловен моментът на убийството на чернокож тийнейджър от бял полицай, предаде БГНЕС.

Няколкостотин демонстранти блокираха движението по една от централните улици на града. Някои демонстранти, по-голямата част от които афроамериканци, обкръжиха дошлите полицейски автомобили, скандирайки: "16 изстрела" – толкова пъти е стрелял полицаят Джейсън Ван Дайк по 17-годишния афроамериканец Лекуен Макдоналд.

Защо полицията в САЩ застрелва по-често чернокожи - вижте какво казва социологическо проучване

В анкета, проведена от агенция ICM Research в периода 1 – 4 май 2015 г. в САЩ, американски граждани биват питани каква според тях...

Протестите са протекли мирно. За сблъсъци и други нарушения на реда не се съобщава. Полицейското присъствие в района на протестите е било засилено.

Прокуратурата вече повдигна срщу Ван Дайк обвинения в убийството на Лекуен Макдоналд. Полицяат твърди, че той е бил принуден да открие огън, защото тийнейджърът го заплашвал с нож по време на инцидента през октомври миналата година на една от градските магистрали. На разпространеното видео обаче се вижда как полицаят излиза от служебния автомобил и почти веднага започва да стреля срещу тийнейджъра, който е на разстояние от няколко метра от него.

В САЩ през последните месеци се обръща специално внимание на работата на правоохранителните органи и случаите на расова дискриминация от тяхна страна. Причината за това е, че през миналата година имаше редица инциденти, свързани с убийството на чернокожи от полицейски служители. Най-голям обществен отзвук имаше от подобни случаи в градовете Фъргюсън, щата Мисури и Балтимор, щата Мериленд, както и в нюйоркския административен район Статън Айлънд. Във връзка с тези инциденти в САЩ имаше многохилядни протести, които често прерастваха в безредици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com