В Мисисипи използват църквата, за да прокарат по-лек режим за носене на оръжие

1586
В Мисисипи използват църквата, за да прокарат по-лек режим за носене на оръжие
Снимка: Gettyimages.com

Сенатът (горната камара) на парламента в американския щат Мисисипи прие законопроект, който дава право на свещениците да употребяват оръжие при самоотбрана. Според него божиите служители ще бъдат освободени от наказателна и гражданска отговорност, ако ранят зложелател в случай на правомерна употреба на оръжието.

Повод за облекчението на правилата стана трагедията, която се разигра в Чарлстън (Южна Каролина) миналото лято. Тогава 21-годишен престъпник уби с пистолет шест жени и трима мъже, сред които бе пасторът на църквата и сенатор от местната законодателна власт Клемента Пинкни.

Нечувано - университет в САЩ разреши на студентите да носят оръжие

Тексаският университет в Остин с неохота прие да разреши на студентите да влизат на занятия с оръжие, предаде БГНЕС. Разрешението обаче...

„Самоотбраната на църквата – това е право, дадено от Бога”, заяви представител на законодателите в Мисисипи, пише БГНЕС.

Според законопроекта църковните служители могат да издигат от състава на клира кандидати за доброволни охранители. Тези свещенослужители ще трябва да преминат пълен подготвителен курс за действие с оръжие. Разрешава се да се носи огнестрелно оръжие в кобур и без специално разрешение. Досега в Мисисипи оръжието можеше да се носи само в ръчна чанта.

Законопроектът е предаден за разглеждане в долната камара. Ако бъде одобрен, Мисисипи ще стане деветият щат, в който ще може без разрешение да се пренася оръжие, което не е извадено на показ. Той вече предизвика спорове сред обществеността, защото включва и редица положения, които дават предимство на местни разпоредби над федералните закони на САЩ.

Зачестилите през последните години в САЩ многобройни инциденти със стрелба, много от които с човешки жертви, накараха част от американците и техния президент Барак Обама да поискат по-строги правила за търговията с леко стрелково оръжие и притежаването му. Но всички инициативи на администрацията на САЩ се натъкнаха на противодействие от страна на Републиканската партия в Конгреса. Сериозен противник на евентуални промени е и Националната оръжейна асоциация (НОА), която е и главна организационна структура на „оръжейното лоби” в страната и благодарение на която се избират куп конгресмени и сенатори.

Обама действа решително, готви закон за ограничаване на оръжията в САЩ

Американският президент Барак Обама мина в настъпление по отношение на затягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Той изглежда ре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com