Венецуела, Колумбия и Еквадор продават петрол под цената на производството му

3689
Венецуела, Колумбия и Еквадор продават петрол под цената на производството му
Снимка: iStock/Guliver

Катастрофалният спад в световните цени на петрола накара Венецуела, Колумбия и Еквадор да продават своя петрол на цена под себестойността на производството му, предаде "РИА”Новости”, цитирайки Reuters на база на източници в петролните компании на тези страни. 

Суровият венецуелски петрол DCO се продава за 15 долара за барел, а колумбийската Vasconia струва по-малко от 21 долара. Еквадорският петрол се продава под себестойността, съобщи по-рано президентът Рафаел Кореа. 

От бранша: Геополитическите фактори не оказват влияние върху цените на петрола

В сегашния момент геополитическите фактори не оказват въздействие върху цените на петрола, макар и по-рано кризите винаги да са ги пови...

Венецуела е сред първите 10 най-големи износители и обхваща около 3,7% от пазара, Колумбия има 1,8%, Еквадор - по-малко от 1%. По-рано, за падане на цените на петрола под себестойността, съобщи Мексико (2,5% от световния износ), въпреки че ръководителят на местната държавна петролна компания „Пемекс” (Pemex) обясни по-късно, че става дума за цената на петрола от новите кладенци, а като цяло мексиканският петрол е печеливш, въпреки спада на цените. 

От началото на лятото на 2014 г. цените на петрола паднаха почти четирикратно - от 115 до по-малко от 30 долара за барел. В основата си спадът се дължи на високия обем на добив при намаляло търсене, включително заради забавянето на китайската икономика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com