Медийното нагнетяване заради атентатите в Париж не подмина и САЩ

6190
Медийното нагнетяване заради атентатите в Париж не подмина и САЩ
Снимка: Gettyimages.com

Въпросът с разпространението на оръжия се превърна в централна тема на много медии и в много интернет форуми след кървавите атентати в нощта на 13-ти срещу 14-ти ноември в Париж.

Още преди телата на жертвите във френската столица да изстинат, в микроблог мрежата Twitter започнаха да се появяват съобщения на известни политически и обществени лица в САЩ. Едно от най-набиващите се в очи беше на кандидата на Републиканската партия Нют Грингрич. Той буквално заяви, че ако 15-20 души в зала „Батаклан“ са имали „разрешително да носят оръжие“, то терористите нямало да могат да избият толкова хора. В рамките на 140 символа Грингрич не беше обяснил колко жертви би имало в препълнена зала, в която 15-20 души се стрелят един друг.

Сенатът блокира по-строгите мерки за продажба на оръжие в САЩ

Контролът върху продажбата на оръжия все още няма да се затяга. В изключително противоречиво гласуване Сенатът блокира приетата от Кама...

Не беше обаче само Грингрич. В САЩ също е пълно с „телевизионни“ експерти, както и в България, които биват канени по тамошните телевизии, за да излагат и/или подкрепят дадени тези от гледна точка „експертност“. Такава е Ан Култър, консерватор и адвокат, директно написа: „Много лошо, че не е имало скрити оръжия ... навсякъде в Европа ... от 1818 година насам“. Коментар в същия дух направи и журналистката Джудит Милър. Тя стана известна с репортажите си относно програмата за направа на оръжия за масово унищожение в Ирак, като редица от статиите ѝ по темата бяха посочени от The New York Times като „неточни“. Дори самата Милър си призна за това пред The Wall Street Journal. Същата госпожа написа в Twitter веднага след първите информации за случващото се в Париж следното - „Сега хленчещите младежи в нашите университети могат да се концентрират върху нещо друго освен нуждата от „безопасни места“. Става въпрос за кампанията в САЩ учебните заведения да станат места, в които няма място за огнестрелни оръжия.

В мрежата вече усилено се дискутира дали атентатът в Париж не е опит Европа да бъде принудена да хвърли далеч повече пари за отбрана, от което би спечелил основен оръжеен производител като САЩ. И докато подобни теории не почиват на категорични и твърди доказателства, Actualno.com представя някои факти за огнестрелните оръжия в САЩ.

Картината "огнестрелно оръжие"

Според организацията Gun Violence, която поддържа огромен архив за употребата на огнестрелни оръжия в „най-развитата демокрация в света“, само дотук през тази година на американска територия е имало 45 832 случая на употреба на огнестрелно оръжие, като само в 3834 случая има замесени служители на реда. От всичките 45 832 случая, само 1969 са случите на защита на частна собственост, а само при 1055 случая употребата на огнестрелно оръжие е с цел самозащита. Загинали са 11 535 души, а са ранени 23 488 души. Имало е цели 290 случая на „масова стрелба“.

Обама предприе действия за ограничаване на огнестрелните оръжия

23 административни заповеди, с които трябва да бъде предотвратено насилието с щурмови огнестрелни оръжия, е подписал американският през...

Помните ли трагедията в щата Кънектикът от края на 2012-та година? След нея американският президент Барак Обама опита да прокара по-строг законопроект за огнестрелните оръжия и разрешителните в САЩ да бъдат носени. Този законопроект не мина заради лобизма на Американската национална оръжейна асоциация (NRA).

Според официални данни на американското правосъдно министерство и на Американското бюро по алкохола, тютюна, оръжията и експлозивите, през 2014-та година в САЩ са произведени 10 884 792 огнестрелни оръжия. В това число влизат полуавтоматични пистолети, револвери, автоматични карабини, пушки-помпи и "неопределени в статистиката оръжия". В тази статистика не влиза производството на оръжия за военни цели и за американската армия. За сметка на това обаче в статистиката влизат оръжия, предназначени за износ и продажба на цивилни. От тези над 10,8 млн. огнестрелни оръжия извън военното производство, 393 121 са били изнесени на чужди пазари от американски фирми. От 2005-та година насам няма година, в която в САЩ да са се произвеждали по-малко оръжия, отколкото в предишната годиан.

Друга статистика, на Стокхолмския институт за мир (SIPRI) от 2010 година, показва, че в топ 20 на най-големите оръжейни компании по обем на продажби има само една руска компания - "Алмаз-Антей", която е 20-та, с 3,9 млрд. долара оборот. Картината се променя през 2013-та година, като в топ 10 все още няма руска компания, за сметка на солидното американско присъствие, но в топ 20 вече има три руски компании. "Алмаз-Антей" вече е 12-та, с над 8,03 млрд. долара оборот, а в 20-тицата са "Обединена авиостроителна корпорация" с 5,5 млрд. долара оборот и "Обединена корабостроителна корпорация" с 5,1 млрд. долара. Категоричен номер едно е американскатга Lockheed Martin с оборот от 35,49 млрд. долара. На второ място е пак американска компания - Boeing, с 30,7 млрд. долара, а трета е британската BAE Systems с 26,820 млрд. долара. Френската Thales пък е 10-та, с 10,3 млрд. долара оборот. От SIPRI изрично уточняват, че обемът на продажби на руски оръжия се е покачил с 20% на годишна база през 2013-та година, докато при американските и базираните в Канада оръжейни компании има спад на продажбите, но точно американските производители владеят почти 85% от световния пазар. В статистиката не влизат цифри за китайските компании.

И за да не си мислим, че България е далеч от "големите началници", припомняме случая с взрива в Анево. Най-рано следващия месец се очакват официалните заключения на прокуратурата ни по досъдебното производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com